Nostaljik Müzik Yolculuğunda Bir Durak: Radyoda uzun süredir "nostaljik müzik" programı yapan ve bu programlar sırasında kimbilir kaç saat boyunca, kimbilir kaç bin tane "eski şarkı" çalmış biri olarak size şu soruyu sormalıyım:
İlk olarak ne zaman "yıllardır duymadığınız" bir şarkıyı tekrar duyduğunuzu ve o şarkıyla ilk defa ne zaman "yıllar öncesine geri döndüğünüzü" hatırlıyor musunuz?
Herkesin kişisel deneyimi kendine.. Ama sanıyorum hepimizin hayatında bir şarkı duyup hiç beklenmedik bir şekilde çocukluk ve gençlik anılarımıza döndüğümüz bir an vardır. Böylesi bir "nostaljik" deneyim ilk defa yaşandığında başdönmesi ve sarhoşluğa benzer bir his veriyor.
Bir taraftan da aklıma takılan başka bir soru var: İnsanoğlundaki bu "nostaljik müzik" eğilimini müzik yapımcıları ilk olarak ne zaman keşfetmişlerdi acaba?
Bu sorunun kesin cevabını bilmiyorum ama bildiklerim şöyle: 1960'lı yılların başlarında Amerika'da bir takım radyo istasyonları "geçmiş dönemlerde çalınmış ve söylenmiş" şarkıları tekrar çalmaya başladı.
İşte o sıralarda plak şirketleri bu "nostalji" etkisini paraya çevirmenin yollarını aramaya başlamıştı herhalde, diye düşünüyorum. Hem sevilen sanatçıların eski plakları hem de kenarda köşede kalıp unutulmuş şarkılar tekrar plağa basılarak "yaşı ilerlemekte olan" müzik dinleyicilerinin beğenisine sunulmuş olmalı.
"Affan Dede'ye para saydım, sattı bana çocukluğumu.." diyen Cahit Sıtkı Tarancı misali, çocukluk ve gençlik dönemine özlem duyan müzikseverlerin, bu özlemlerini gidermek plak şirketlerine düşmüştü muhtemelen.
Türkiye'deki müzik ve plak yapımcıları da elbet bu ticari rüzgarın kokusunu almışlardı. Benim kendi gençliğimden hatırladığım ilk "nostaljik müzik" derlemesi ANILAR - 9 kasetiydi. Plak formatının hala hayatta olduğu ama kaset formatının hem pratikliğiyle hem de ucuzluğuyla piyasayı fethetmekte olduğu 1980'lerin başından bahsediyorum.
Sonraları bir pikap edinip de eski plakların peşine düşmem 1990'lı yılların ortalarına denk gelir. O dönem tam da CD formatının müzikseverlerin hayatına girdiği dönemdi. Hatta takvimler 1997'yi gösterirken (vay canına yirmi yıldan fazla olmuş demek ki?) Unkapanı'nındaki müzik yapımcıları Best of Classics 60s, 70s, 80s CD serisini çıkarmaya başlamışlardı.
Bense sahaflarda eski plakları kovalarken bir başka "nostaljik müzik koleksiyonu"nun izlerine rastlayacaktım:
Galiba 1978 olmalı: Unkapanı'ndaki müzik yapımcılarının birinin aklına "1950 ve 1960'lı yılların sevilen şarkılarından oluşan bir LP serisi" çıkarmak gelmiş. Bu seriye The Unforgettables adı verilmiş.
Bu plaklarda serinin adının tek "t" harfiyle "unforgetables" olarak yazılmasını şimdilik affedebiliriz, sanıyorum.
Muhtemelen bu plak serisi ilk basılmaya başladığında toplam kaç plaklık bir seri oluşacağını Türk yapımcılarının kendileri de bilmiyordu. Serinin ilk plaklarının kazandığı ticari başarı, daha fazla "unforgettables" plağının basılmasına yol açmıştı herhalde. Görüyoruz ki bu seri 12 plağa kadar uzanmış.
Ben eski plakları sahaflardan toplamaya başladığım sıralarda bu 12 plaklık serinin bir kaç tanesine de rastlamış ve hatta durumu iyi olan bazılarını satın almıştım. Ama bütün seriye "plak olarak" sahip olma şansım olmadı.
Ve gene aradan yıllar, yıllar geçti... Yaptığım bir radyo programı esnasında "Türk müzik ve plakçılık tarihinde yapılan ilk nostaljik seri" olarak bu 12 plaklık UNFORGETTABLES plak serisi gündeme geldi.
Bu plaklarda yer alan şarkıları aramak, bulmak ve size "40 yıl öncesinden nostalji getirmek" de bana nasip oldu. "Eskinin Adamı" olmanın hakkını verebilmişsem ne mutlu bana!
12 plaklık "Unforgettables" serisini sizlere INTERNET üzerinden sunabilmemin öyküsü işte böyle.
Ne diyelim? Gökten üç elma düştü. Birisi bu işi yapan benim başıma, birisi bu kayıtları dinleyecek olan sizlerin başına.. üçüncüsü de bütün bu plakları ve şarkı seçimlerini yapanlarla, bu işi bir şekilde aklıma düşüren güzel insanların başına!
Kaptanın seyir defterine ek:
dinlemek istediğiniz plağın resmine TIK'layabilirsiniz
|
|
Tweets by Eskinin_Adami |