Müzik Endüstrisi ve Videoklipler

Her ne kadar müzik "işitme" duyumuza hitap eden bir sanat dalı olsa da, uzun bir süredir "görsellikle desteklenmeyen" bir müzik parçasının "müzik"ten saymıyoruz.

Bir müzik parçasının tanıtımını yapmak ve satışlarını artırmak amacıyla görsel bir kalıpla desteklenmesine videoklip diyoruz.

Bugün "sadece videoklip yayınlayan televizyon kanallarının da varlığı dikkate alınacak olursa, videokliplerin müzik ve eğlence endüstrisinin artık ayrılmaz bir parçası haline geldiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Videoklip yayınına yönelik TV yayınları

Videokliplerin popülerleşmesi ve hızla yayılmasında öncülüğü Avustralya yapmıştır denilebilir. 1974'te Avustralya televizyonlarında yayınlanmaya başlanan "Countdown" ve "Sounds" programları, yeni çıkan albümlerin ve single'ların tanıtımında videokliplerin öne çıkarılmasını sağladı.

BBC'nin ünlü "Top of the Pops" programı 1970'li yılların sonuna doğru yayınlanmaya başladığında artık müzik yapımcıları ve müzisyenler iyice anlamışlardı ki herhangi bir müzik albümünün satışı grafiğini yükseltmenin en önemli yöntemi "iyi ve akılda kalıcı" videoklipler yapmaktı.

ABD'de ise 1 Kasım 1979'dan itibaren yayınlanmaya başlanan "Video Concert Hall" bütün ülkede izlenebilen ilk video müzik programıydı. Haziran 1981 yılında yayına başlayacak olan MTV işte bu fikirlerden ve tecrübelerden yola çıkılarak kurulacaktı.

1981'den 1991'e kadar uzanan yolda videoklipler artık "esas TV yayını materyali" olarak değerlendirildikleri özel TV kanallarında gösterilmeye başladılar. 24 saat aralıksız videoklip yayını yapan ilk televizyon kanalı MTV Haziran 1981'de yayına ilk başladığında "Video Killed the Radio Star" şarkısının klibini oynatmıştı ki gelinen nokta bundan daha iyi özetlenemezdi.

1980'li yıllarda müziklerinin kalitesinden ziyade "videolarında kullandıkları cinsellik" öğeleri nedeniyle öne çıkan şarkıcı ve gruplar vardı. Video kayıt ve montajının giderek daha ucuz maliyetlerle yapılabilmesi ve görsel efekt tekniklerinin gelişmesi, modern anlamda videokliplerin ortaya çıkmasındaki iki önemli faktör oldular.

Sadece videoklip yayınlayan TV kanalları giderek birer ikona dönüştü

1985 yılında MTV kanalı kendi diğer biz müzik kanalı olan VH1 kanalını hayata geçirdi. O zamanlar bu kanalın tam adı "VH-1: Video Hits One" olup, daha yaşlı bir izleyici kitlesine hitap etmek için kurulmuştu.

MTV Europe 1987'de ve MTV Asia 1991'de yayın hayatına başladı. 1987'de MTV Europe yayın hayatına Dire Straits'in 1985 tarihli "Money for Nothing" videoklibini oynatarak başladı ki bu şarkıda "I want my MTV" dizelerinin yer almasının yanı sıra bu videoklip "bilgisayar animasyonlarının kullanılmasına" da öncülük etmiş oldu.

Aralık 1992'den itibaren MTV yayınladığı kliplerdeki sanatçı ve besteci isimlerinin yanı sıra klip yönetmenlerinin adını duyurmaya başladı. Michel Gondry, Spike Jonze, Stéphane Sednaoui, Mark Romanek ve Hype Williams gibi yönetmen isimleri böylece izleyicilere tanıtılmış oluyordu.

2005'ten günümüze: Internet videokliplerle doldu taştı

1999'dan itibaren kullanılmaya başlayan dosya paylaşım formu Napster, videokliplerin de paylaşılmasını sağlıyordu. 2005'ten itibaren MTV başta olmak üzere diğer bazı videoklip kanallarının giderek belgesellere ve reality show tarzında programlara ağırlık vermesi ile YouTube internet sitesinin faaliyete geçmesi hemen hemen aynı zamanlara denk gelmişti.

Gelişen internet teknolojisi, daha hızlı şekilde daha yüksek kalitedeki görüntülerin iletilmesine olanak verdikçe, videoklipleri televizyon yerine internetten izlemek çok daha pratik bir hal almaya başladı.

YouTube, web.tv ve Facebook birbirine benzer bir teknoloji kullanarak videokliplerin online izlenmesini yaygınlaştırdıkça, sanatçılar da "videokliplerinin görüntülenme sayısı"nı bir tür başarı kriteri olarak görmeye başladılar.

MP3 - YENİ ÇAĞIN MÜZİK FORMATI
NERDEN ÇIKTI BU VİDEO KLİPLER?


Müzik ve Nostalji yazıları için TIK'layın

'Eskinin Adamıyla Nostaljinin Sesi' radyo programına SESLİ mesajla katılmak için TIK'layın!
"Eskinin Adamıyla Nostaljinin Sesi" radyo programına SESLİ mesajla katılmak için TIK'layın!


Müzik Zevkinizi Kendiniz mi Belirliyorsunuz?


Rock Müzik Dinleyicisinin "Kimse Bilmiyor" Sevinci


Sokak Çocuğu Ali ve 'Aşkımı Süpürmüşler' Şarkısı